Copyright SLAGAN © All Rights Reserved
Historik
Slagans Samfällighetsförening bildades 1982 och registrerades hos Länsstyrelsen mars 1983. Samfälligheten bestod då av 3 gemensamhetsanläggningar, Söderby Huvudgård GA:5, GA:6 och GA:7. Deltagande fastigheter var 151 stycken, 71 egna-hem och 80 bostadsrätter i brf Söderbyhus nr 1. En fristående garagesamfällighet med egen styrelse fanns för de 57 egna-hem som hade garage i länga. Brf:s 73 garage ingick inte i Slagan. 1988 sektionsindelades GA:5 för att möjliggöra anslutning till kabel-tv i området varvid 3 sektioner bildades.
År 1999 friköpte bostadsrättsinnehavarna sina fastigheter och brf Söderbyhus nr 1 avvecklades. År 2000 genomfördes därför anläggningsåtgärder som innebar att brf:s kabeltv-anläggning, garage och miljöhus införlivades i Slagan och Slagans Garagesamfällighet fusionerades med Slagans Samfällighet. Slagans Samfällighet utökades med GA:8, GA:9 och GA:24 och består sedan dess av 6 gemensamhetsanläggningar. Nya stadgar antogs för att komplettera de ursprungliga.
Slagans gemensamhetsanläggningar
I Slagans samfällighet ingår 151 fastigheter. Samfälligheten omfattar sex gemensamhetsanläggningar, fördelade på sektioner och olika deltagarantal enligt följande:
GA:5 – GA:7 / GA:24
Serviceledning för vatten och avlopp, kvartersvägar, parkeringsområden, trafikskyltar, lekplatser och grönytor. Samt ytterbelysning inkl huvudcentraler och anordning för kabel-tv. Deltagande fastigheter: Söderby Huvudgård 2:186 – 2:325 och 2:330 – 2:340, totalt 151 fastigheter med en andel vardera.
Angående VA: I GA:5 ingår ledningar och anordningar för vatten och avlopp från förbindelsepunkt på kommunens ledningar (avstängningsventil i förbindelsepunkt är kommunens egendom). Vattenledningen i GA:5 ingår tom vattenmätare i varje enskild fastighet (vattenmätaren är kommunens egendom). Avstängningsventil mellan GA:5:s ledning och enskild fastighet är GA:5:s egendom. Avloppsledning ingår tom avgreningspunkt till varje enskild fastighet.
GA:24 avser fd miljöhus. Används numera som förråd.
GA:8 – GA:9 Garagebyggnader
Här ingår endast de 130 fastigheter som har garage i samfällighetens garagelängor. Mer info om garage nedan samt här.
Deltagande fastigheter: Söderby Huvudgård 2:186 – 2:225; 2:230 – 2:244;
2:253 – 2:272; 2:279 - 2:325 och 2:330 – 2:337.
Garage
130 av de 151 fastigheterna inom Slagans Samfällighet ingår i GA:8 och GA:9 vilket innebär att en garageplats i garagelänga disponeras av var och en. För detta betalar man en årlig garageavgift till Slagan. Resterande 21 fastigheter som ej ingår i GA:8 eller GA:9, har istället eget garage eller carport inne på den egna tomten
Garageportarna byttes under hösten 2010 för att bygga bort olycksrisken med åldrade dragfjädrar. Ett lån på 1.000.000:- togs för att finansiera portbytet. Lånet amorteras på 20 år.
Vid portbytet fanns möjlighet för den enskilde att beställa automatisk garageportsöppnare från Port & Mekaniska i Vega AB. Sådan öppnare är den enskilde fastighetsägarens eget ansvar, Slagan GA:8 & GA:9 står inte för eventuell service eller reparation.
Samfällighetsfakta
En samfällighetsförening är en sammanslutning av delägare och förvaltas enligt Samfällighetslagen (SFL). Samfällighetsföreningen är en juridisk person. Medlemskap i samfällighetsföreningen följer automatiskt med vid fastighetsköp i området, vid försäljning upphör medlemskapet. Samfällighetens verksamhet styrs av dess stadgar som är registrerade hos lantmäterimyndigheten och måste följa lagkrav i SFL. Slagans stadgar finns att läsa här på hemsidan.
Samfällighetsföreningens ändamål är att förvalta den samfällighet för vilken den bildats.Man får inte driva verksamhet som är främmande för det ändamål som samfälligheten ska tillgodose. Under rubriken ”Slagans gemensamhetsanläggningar” går att läsa vilka ändamål vår samfällighetsförening ska uppfylla.
De grundläggande besluten för förvaltning av en samfällighetsförening fattas på föreningsstämma genom majoritetsbeslut. För att verkställa besluten och sköta löpande förvaltning finns en styrelse som utses av föreningsstämman.
Styrelsen upprättar varje år en utgifts- och inkomststat som ligger till grund för uttaxering och skall godkännas av stämman. Utifrån denna upprättas en debiteringslängd som framlägges på stämman, debiteringslängden visar vilket belopp varje fastighet skall bidra med till föreningen. Om debiterat belopp förfallit till betalning och betalning ej skett, kan styrelsen vända sig direkt till Kronofogdemyndigheten för att få beloppet utmätt.
Skulle oförutsedda händelser inträffa och föreningens sammanlagda tillgångar inte räcker till att betala för dessa, är styrelsen skyldig att omedelbart taxera ut de medel som behövs. Styrelsen måste då kalla till föreningsstämma, framlägga ny debiteringslängd för extraordinär utdebitering samt se till att erforderliga medel betalas in.